Tipy, triky a krátke návody


1. Nejaké rady...
1. Ťažko zranený nepriateľ útočí rovnako silno ako nezranený, a preto je dobré zabíjať postavy jednu po druhej a útočiť s celou družinou vždy len na jeden cieľ.
2. Snažte sa použiť čo najviac vecí, ktoré nájdete. Keď veľa predávate, prichádzate o peniaze, keďže v obchodoch vykupujú veľmi lacno a predávajú veľmi draho.
3. Rozprávajte sa zo všetkými postavami, ktoré majú meno, teda nie sú pomenované "obyvateľ", chlapec alebo "dievča".
4. Snažte sa, aby boli vaše postavy čo najviac odlišné - ak máte všetkých bojovníkov špecializovaných na sekeru a nájdete cep, môžete ho rovno predať.
5. Na nebezpečných miestach hľadajte pasce. 
6. Majte v zásobe protijedy - keď sa vaša postava otrávi,  jediná iná možnosť je neutralizovať jed pomocou kúzla,  nepoznám však iný spôsob ako vyliečiť nákazu.
7. Nádoby na šperky, svitky a elixíry vám ušetria veľa miesta
8. Hru veľmi často ukladajte, najlepšie do dvoch slotov, keby ste náhodou na miesto load klikli na save,  môže to byť veľmi nepríjemné...

2. Ako zabíjať mágov
Mágovia sú najneodolnejší hlavne zo začiatku boja, kým nemajú vyčarované ochranné kúzla. Preto majú väčšinou pri sebe nejakých bojovníkov, ktorí zabavia družinu, kým si ich na seba vykúzlia. Bez ochranných kúzel sú mágovia veľmi ľahko zraniteľní, a práve vtedy treba útočiť a okrem toho, keď ho zasiahnete počas zosielania kúzla, kúzlo zlyhá. Keďže sú stále vzadu je veľmi ťažké sa k ním prebojovať cez všetkých bojovníkov a väčšinou sú odolní voči mágii, preto sú na mágov ideáne strelné zbrane. Takže vždy, keď narazíte na skupinu nepriateľov, zabi mága, a až potom sa sústreď na ostatných. Silnejší mágovia sú ale bohužiaľ, odolný na strelné zbrane.

3. Ako poraziť pomalé príšery
Toto platí hlavne na príšery, ktoré sú samy. Pošli svojho najodolnejšieho bojovníka blízko ku nepriateľovi, a vzdiaľ sa s ostatnými jednotkami čo najďalej. Potom so svojim bojovníkom utekaj pred príšerou a strieľaj po nej s ostatnými členmi skupiny. Príšery si zvyknú stanoviť svoj cieľ, na ktorý budú útočiť a len tak ľahko ho nezmenia, takže naša obeť bude bezhlavo naháňať nášho najodolnejšieho bojovníka, zatiaľ čo zchytá niekoľko smrteľných rán. Táto stratégia je ale samozrejme nepoužiteľná na nepriateľov so strelnými zbraňami.

4. Ako odstrániť bočné panely
Ak chcete urobiť lepší screenshot alebo chcete mať lepší prehľad, čo sa deje, kedykoľvek počas hrania stlač tlačidlo H. Zmiznú všetky bočné panely (pozri obrázok). Mimochodom, všetky screenshoty sa ukladajú do priečinka ScrnShot v adresári hry.

5. Ako si jednoducho uložiť hru
Vždy keď stlačíte Q (samozrejme, keď nebojujete ani nevediete dialóg) hra sa automaticky uloží. Je to pohodlnejšie, ako zdĺhavé klikanie. Keď s tým raz začnete, nebudete si vedieť odvyknúť...

6. Ako si do hry vložiť svoj vlastný portrét
Pokiaľ vám portréty v hre nestačia, môžete si vytvoriť svoje vlastné. Jediná podmienka sú rozmery portrétu -110x170 a 38x60 a formát BMP. Uviedol som dva rozmery preto, že budete musieť vytvoriť dva obrázky. Na názve obrázkov záleží - posledné písmeno názvu protrétu musí byť L(pre ten väčší) a S(pre ten menší), tak ako na obrázku. Tieto bitmapy teraz vložte do priečinka portraits v adresári hry. Ak sa tam ešte nenachádza, vytvorte ho. Pri tvorbe postavy potom zvoľte "custom" alebo "vlastní" a vyberte váš portrét. Do hry si môžete vložiť aj portréty z Baldur's Gate, ktoré si môžete stiahnuť v sekcii Icewind Dale portréty. Tento návod, myslím, platí aj pre Icewind Dale II.
portretS.bmpportretL.bmp